HTML Formatting is not being transported over Remote App Clipboard (RDP 7.0)

I have Windows 2008 R2 SP1 session host with RemoteApp configured. I have the text formatting issues when doing copy / paste operations between RemoteApp and local office applications in very specific directions:

  1. Copy from RemoteApp MS Excel 2010 and paste (-> ) to client MS Excel 2010: OK
  2. Copy from client MS Excel 2010 and paste (-> ) to RemoteApp MS Excel 2010: OK
  3. Copy from RemoteApp MS Excel 2010 and paste (-> ) to client MS Word 2010: OK
  4. Copy from client MS Word 2010 and paste (->) to RemoteApp MS Excel 2010: text formatting is lost!!!
  5. Copy from RemoteApp MS Word 2010 and paste (->) to client MS Excel 2010: text formatting is lost!!!
  6. Copy from client MS Excel 2010 and paste (-> ) to RemoteApp MS Word 2010: OK
  7. Copy from RemoteApp MS Word 2010 and paste (-> ) to client MS Word 2010: OK
  8. Copy from client MS Word 2010 and paste (->) to RemoteApp MS Word 2010: OK

The issue also happens when I use 1C accounting application (v. 8.1.15) in RemoteApp mode and a local Word / Wordpad.

Additional information

  1. Windows 2008 R2 Remote Desktop Session Host: Windows 2008 Standard R2 SP1 with Microsoft Office 2010 x86
  2. Client side (Windows XP and Windows 7 both have the issue):
    1. Windows XP SP3 x86 with Microsoft Office 2010 x86, Remote Desktop Client 6.1 (mstsc.exe = 6.0.6.001.1800)
    2. Windows 7 SP1 x64 with Microsoft Office 2010 x86, Remote Desktop Client 7.1 (mstsc.exe = 6.1.7601.17514)
  3. Microsoft Word and Excel versions are the same on clients and RD Session host:
    1. Winword.exe: 14.0.5123.5000
    2. Excel.exe: 14.0.4756.1000
  4. It happens with all files.
    1. I simply open locally installed Word 2010, create and format a table, write down some text and try to copy / paste this table to Excel 2010 in RemoteApp mode. I get a plain text only.
    2. Or I open Word 2010 in RemoteApp mode, create and format a table, write down some text and try to copy / paste this table to locally installed Excel 2010. I get a plain text only.
  5. It is tested that:
    1. All is working fine with

i.      Windows 2008 x86 SP2 Terminal Services

ii.      Windows XP x86 SP3 with RDC 6.1.After upgrading RDC 6.1 to RDC 7.0 on Windows XP x86 SP3 – the issue appears.

6. The problem is definitely with RemoteApp shell – RDPShell.exe, when RDP 7.0 or higher is used.

Cause

Microsoft product support services confirmed – it is the Bug (HTML Formatting is not being transported over Remote App Clipboard on W8k2 R2 SP1 RDSH and W7 SP1). Microsoft plans to fix it only with next Windows / RDP version.

Resolution / Workaround

Use a full RDP Session to connect to your RDSH instead of Remote App.

  1. #1 by Alejandro on December 11, 2013 - 18:34

    Thanks!!

  2. #2 by Rui on April 23, 2014 - 16:48

    Thanks for confirming, was wondering whether it was some sort of security issue. Unfortunately, seems that it is still not fixed on Win Server 2012 R2 with RDP8.1. Have you got a bug reference?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: